Prikkelbare darm syndroom = PDS

Gepubliceerd op 6 december 2018 13:58

Een opgezwollen pijnlijke buik. Precies alsof je 6 maand zwanger bent. Hoe komt dat nou? 

Prikkelbaar darm syndroom ofwel spastische darmen.

Wat is het nu? 

Het prikkelbaredarmsyndroom (PDS), ook bekend als spastisch colon, is een ziekte die wordt gekenmerkt door buikpijn of een ongemakkelijk gevoel in de buik in combinatie met veranderingen in het stoelgangspatroon. De oorzaak is niet goed bekend. Er wordt aangenomen dat er verschillende oorzaken zijn. Gestoorde darmbewegingen, overgevoeligheid van de darmen, ontsteking zoals bvb. een buikgriep en stress kunnen onderliggende factoren zijn.

 

Komt het nu eigenlijk vaak voor?!

Ja! Ongeveer de helft van de bevolking krijgt er wel eens mee te maken. Daarvan gaat 30% naar een (gespecialiseerde) arts. Het komt ook vaker voor bij vrouwen dan bij mannen

Wat zijn nou de symptonen?

Onderstaande symptomen zijn typisch voor PDS: 
- buikpijn op wisselende plaatsen of een ongemakkelijk gevoel in de buik; 
- minder last na stoelgang; 
- wisselende stoelgangsfrequentie; 
- de stoelgang is nu eens slap (diarreeachtig) en dan weer hard; 
- opgeblazen gevoel (vooral overdag na de maaltijden); 
- slijm in de stoelgang; 
- gevoel vaak te moeten gaan; 
- gevoel dat je niet volledig ontlast bent. 
De klachten moeten al langer dan 6 maanden bestaan, en de symptomen moeten zich minstens 3 dagen per maand voordoen in de afgelopen 3 maanden. Men maakt bij PDS het onderscheid tussen drie types: er is een variant met voornamelijk obstipatie (harde stoelgang), een variant met voornamelijk diarree en het gemengde type. Mensen met PDS hebben vaak ook gelijktijdig klachten van het bovenste maag-darmkanaal, zoals brandend maagzuur. De meesten hebben ook last van vermoeidheid, rugpijn, hoofdpijn, verhoogde plasdrang, gevoel van onvolledige blaaslediging en bij vrouwen pijn tijdens vrijen. De symptomen variëren naargelang de manier waarop je reageert op voeding en naargelang verschillende leefsituaties. Daarom zullen de symptomen nu en dan ook terugkeren.

 

Niet typisch voor PDS en een reden om je arts te raadplegen zijn: 
- buikpijn die ontstaat na de leeftijd van 50 jaar; 
- gewichtsverlies; 
- nachtelijke klachten;
- koortsepisodes;
- bloed in de stoelgang of zwarte stoelgang;
- langdurige diarree. 
Indien je vaak last hebt van buikpijn consulteer je best je arts. Er zijn immers heel veel oorzaken van buikpijn en het is vaak een goed idee deze eerst uit te sluiten.

 

Hoe wordt het nu vastgesteld?

Je arts zal je uitgebreid bevragen en je onderzoeken. Bij PDS met voornamelijk obstipatie en typische klachten kan dit al volstaan. Als diarree op de voorgrond staat, kan een bloedonderzoek nuttig zijn om glutenintolerantie (coeliakie) uit te sluiten. Een lactose-intolerantie(intolerantie voor melkproducten) is ook iets waarmee men rekening moet houden. 
Bij sommige personen is een coloscopie nuttig. Dit is een onderzoek waarbij men met een cameraatje langs de anus de dikke darm onderzoekt. Het doel is ontstekingen in de darmen of kankers uit te sluiten

 

Wat kan je zelf doen?

Je arts zal je advies geven en je geruststellen. Hij (of een diëtist) kan je helpen om een dieet uit te zoeken dat geschikt is voor jou. Er zijn namelijk bepaalde koolhydraten, de zogenaamde FODMAP-koolhydraten (Fermenteerbare Oligosachariden, Disachariden, Monosachariden And Polyolen), die in het colon gisten. Ze veroorzaken zo buikpijn en een opgeblazen gevoel. Aan mensen met last van een opgeblazen gevoel of pijn wordt aangeraden om gedurende 4 tot 6 weken een proefdieet (FODMAP) te volgen waarbij ze deze koolhydraten vermijden; die vinden we in:
- granen: rogge, tarwe en haver;
- bepaalde fruit en groenten: appel, peer, pruim, abrikoos, kers, watermeloen, kool, ui, asperges, artisjok;
- champignons;
- peulvruchten: erwten en bonen;
- bepaalde zoetstoffen;
- spijsverteringsbevorderende yoghurt of met vezels verrijkte gezondheidsdranken
- honing.

 

Wat kan je arts nog doen?

De arts kan ook medicatie voorschrijven die de klachten kunnen verminderen. Helaas zijn er geen geneesmiddelen die de ziekte definitief genezen. De bestaande medicatie heeft een wisselend effect en werkt niet bij iedereen even goed. De meest gebruikte producten zijn: 
- spasmolytica: dit zijn producten die de krampen verlichten, zoals mebeverine, butylhyoscine, pepermuntolie;
- medicinale vezels;
- probiotica: de zogenaamde goede darmbacteriën;
- middelen tegen diarree;
- antidepressiva

 

Nu? Hoe zat dit bij mij?

In mijn familie zit de Ziekte van Crohn. Dit gaat vaak gepaard met de ziekte van bechterew (reuma) Mijn moeder heeft beide ziektes. Omdat er bij mij ontdekt was dat ik ontstekingen aan mijn heupen had én HLA B27-eiwit bezat, was er een reden om verder onderzoek te doen.

Zelf had ik geen klachten die in verband konden staan met de ziekte van Crohn. Ik heb/had wel vaak buikpijn en een opgezwollen gevoel. Ik kon hier geen lijn in trekken. Ook niet wanneer ik bepaalde voedingsmiddelen uitsloot ja of neen. Op vlak van stoelgang was het wisselend. Ik kon zelfs meermaals per dag naar de grote wc gaan maar ik bleef altijd met een 'zwaar' of opgeblazen gevoel zitten.  Het kon zijn dat ik 's morgens bijna verstopt zat, maar 2 uur erna diarree had. Dus op naar het ziekenhuis!

 

Nu, bij mij zelf was de eerste stap gewoon een echo. Hieruit bleek dus dat ondanks ik nuchter was, mijn darmen constant werkten. Er zat niets in mijn darmen en toch waren ze aan het samentrekken - op niets eigenlijk - op de echo. Hierdoor konden ze sowieso al zeggen dat ik spastische darmen had of PDS. Omdat ik tot op het heden nog geen bloed in de stoelgang heb gehad of darmbloedingen, is er nog geen reden tot paniek dat ik eventueel de ziekte van Crohn zou hebben

Mijdt ik iets? Niet speciaal. Tegenwoordig mijdt ik zoveel mogelijk zuivel en ik begin stilaan te merken dat ik hierdoor minder een opgeblazen gevoel heb.  Zelf drink ik heel veel en eet ik genoeg vezels. Ik mijdt geen frisdrank maar drink hier ook geen liters van. Wanneer ik me niet goed voel, zorg ik dat ik genoeg beweeg en genoeg slaap want dit helpt er ook enorm tegen! Af en toe, wanneer het echt te erg is, neem ik probiotica en dit helpt wel (indien je de juiste neemt)

 

Wil je nog meer weten? Aarzel dan niet om mij te contacteren!


« 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.