Is aspartaam nu schadelijk of niet?

Gepubliceerd op 20 november 2018 20:38

Zoals heel veel andere onderwerpen, komt ook aspartaam in de media. De ene beweert dat het ongezond is, en dat we er kanker van krijgen, de andere zegt dat het helemaal niet schadelijk is. We halen de wetenschap erbij en maken komaf met de fabels en halen alleen de feiten aan.

Maar eerst en vooral, wat is aspartaam? 

In de volksmond is aspartaam een soort zoetstof dat vooral in light of zero - frisdranken wordt gebruikt. Bekijken we het op een ander manier dan is aspartaam opgebouwd uit moleculen.

Hier langst zie je hoe aspartaam is uitgebouwd uit zijn moleculen. 

Aspartaam is een methylester van het dipeptide dat is opgebouwd uit de aminozuren asparaginezuur en fenylalanine. De zoetstof is de stereo-isomeer L-fenylalanine. De variant D-fenylalanine smaakt niet zoet, omdat het door zijn structuur niet kan binden aan de smaakpapillen voor zoetheid op de tong. Zowel asparaginezuur als fenylalanine komen normaal in onze voeding voor.

 

Aspartaam is een dipeptide en wordt in het maag-darmkanaal volledig gehydrolyseerd. Net als bij andere eiwitten gebeurt, splitsen de spijsverteringsenzymen (peptidase en esterase) het molecuul in de aminozuren waaruit het is opgebouwd: asparaginezuur en fenylalanine. Deze aminozuren komen ook in eiwitten in het dagelijks voedsel voor in combinatie met andere aminozuren. Het aspartaat (de geïoniseerde vorm van asparaginezuur) wordt snel gemetaboliseerd, zodat deze stof niet in verhoogde niveaus in het bloed wordt aangetroffen, ook niet bij een excessief gebruik van aspartaam. De verhoging van de concentratie van fenylalanine in het bloed, als gevolg van een hoge dosis aspartaam, is weliswaar meetbaar, maar komt niet boven gemeten concentraties na een maaltijd.

 

Maar hoe zit het dan wetenschappelijk? We weten nu dat het lichaam dit eigenlijk sowieso afbreekt, zonder problemen. Maar heeft het ook invloed op onze gezondheid?

 

Na het lezen van 3 onderzoeken namelijk het onderzoek van Michael E J Lean,, onderzoek van Harriett H.Butchkoa1,W.WayneStargelb,C.PhilComer etc. & het onderzoek van Manfred K., Kathleen M. en Ruth K.,  kunnen we besluiten dat aspartaam veilig is.  Ik licht even verder toe:

In het eerste onderzoek zagen we het besluit was, dat er geen verband was met aspartaam en kanker, haarverlies, depressie, dementie en gedragsstoornissen. (2004)

In het 2de onderzoek zien we de veiligheid is getest op verschillende soorten doelgroepen waaronder gezonde zuigelingen, kinderen, adolescenten en volwassenen; zwaarlijvige personen; diabetici; vrouwen die melk produceren; en individuen heterozygoot (PKUH) voor de genetische ziekte fenylketonurie (PKU) die een verminderd vermogen hebben om het essentiële aminozuur, fenylalanine, te metaboliseren.  Na de evaluaties in zowel de premarketing, als de postmarketingperiode, en het geheel, is het duidelijk dat aspartaam veilig is en dat er geen onopgeloste vragen zijn met betrekking tot veiligheid ervan onder de voorwaarden van bepaald gebruik

En in het 3de onderzoek is het eigenlijk een samenvatting van voorbije onderzoeken. Hier halen ze nog eens aan, dat aspartaam door het lichaam wordt afgebroken omdat de aminozuren die in aspartaam zitten, ook in andere voedingsstoffen zitten en dus ook worden afgebroken zoals eiwitten. Als voorbeeld geven ze een studie weer, waar er 4 keer de dagelijkse hoeveelheid werd toegediend. Ze zagen dat na de volgende maaltijd deze hoeveelheid niet merkbaar was in het bloed.

Er is ook een Italiaanse studie die onderzocht als aspartaam kanker zou veroorzaken. Ze zagen een verband tussen aspartaam en kanker bij ratten. Nu bleek achteraf dat de onderzoeksmethode foutief was en niet objectief. Hierdoor werd er opnieuw onderzoek gedaan en hier kwam uit dat aspartaam niet in verband kon gesteld worden bij kanker. 

 

Dus is aspartaam nu schadelijk?

NEEN! Je zou een enorme grote hoeveelheid moeten opnemen voor eventuele bijwerkingen of effecten hiervan op te merken. Drink gerust je cola zero of doe wat candarel bij je koffie. Dat kan heus geen kwaad! ;-) Je lichaam breekt automatisch af. 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.