De buikspierkwartiertjes onder de loep

Gepubliceerd op 13 november 2018 21:24

In dit blog bericht, wil ik de feiten en de fabels op een rij'tje zetten rondom de typische buikspierkwartiertjes, of "doe deze oefeningen en je krijgt een sixpack". De grote vraag is, werkt het ook zo wel? En hoe zit het dan allemaal wetenschappelijk en anatomisch in elkaar?

 

Eerst bekijken we de anatomie van de buikspieren. Hoe zit deze in elkaar?  en wat is de werking hiervan?

Je bezit 4 grote buikspieren. Namelijk:

 • m. rectus Abdominis
  • De rectus abdominis helpt de wervelkolom te buigen, waardoor de ruimte tussen het bekken en de ribben kleiner wordt. Het is ook actief tijdens zijwaartse buigbewegingen en helpt bij het stabiliseren van de romp tijdens bewegingen waarbij de ledematen en het hoofd betrokken zijn.
 • m.External Obliques
  • De externe schuine spieren zorgen voor flexie van de wervelkolom, rotatie van de romp, zijwaartse buiging en compressie van de buik.
 • m. Internal Obliques
  • Samen met de externe obliques, zijn de interne obliques betrokken bij het buigen van de wervelkolom, zijwaarts buigen, romprotatie en het samendrukken van de buik.
 • m. Transversus Abdominis
  • Deze spier helpt niet om de wervelkolom of het bekken te bewegen, maar het helpt wel bij ademhaling en ademhaling. Deze spier helpt bij het krachtig uitademen van lucht uit de longen, stabiliseert de wervelkolom en helpt de inwendige organen samen te drukken.

We kunnen biceps trainen en die uiteindelijk zichtbaar worden. Maar kunnen we ook buikspieren trainen zodat die zichtbaar worden? En is het genetisch bepaald of kan iedereen het krijgen?

Als je een zichtbaar sixpack hebt, is het eigenlijk de rechte buikspier die je ziet. Dit is de rectus abdominis. Omdat deze spier tussenpezen heeft, wordt deze zogezegd onderverdeeld en krijg je dus de sixpack. Maar wat is nu echt genetisch bepaald? Het aantal tussenpezen in deze rechte buikspier is genetisch bepaald

Maar werken deze buikspieroefeningen nu eigenlijk?

We gaan het onderzoek van Sachin S. Vispute, John D. Smith etc.  bekijken. Er werd onderzocht naar het effect van buikspieroefeningen op buikvet. 

In het onderzoek zijn er 2 groepen opgesteld. Deze bestonden uit 24 gezonde mensen, 14 mannen en 10 vrouwen. Deze werden verdeeld in 2 groepen, een controle groep en een oefengroep. Er werd een inclusie en een exclusie opgemaakt. De oefengroep kreeg 7 soorten buikspieroefeningen, 2 sets, 10 herhalingen en ze moesten deze 5 dagen per week uitvoeren, gedurende 6 weken.

De controlegroep had geen trainingschema. Beide groepen hadden hetzelfde dieet en aantal kcal.

Nu, wat bleek? Na 6 weken was er geen verschil in het verminderen van buikvet of andere lichaamsmetingen zoals gewicht, bmi of andere omtrekken. 

We merken wel dat in andere studies, dat progressieve weerstandstraining en core training meer effect had in het verminderen van visceraal vet & buikvet, zonder eventuele veranderingen in het gewicht. 

In het onderzoek werd ook aangehaald dat vaak buikspieroefeningen gepromoot wordt voor het verminderen van buikvet en om eventueel je taille te shapen. Ze halen 'plaatselijk vet verbranden' aan, maar uit onderzoek en wetenschap kunnen we besluiten dat dit helemaal niet gaat. Studies wijzen uit dat zonder een calorie te kort, de oefeningen alleen, niet genoeg waren om je doel te bereiken. 

BESLUIT VAN HET ONDERZOEK?

Na het onderzoek waren er dus heel weinig veranderingen.
Er was geen verschil in gewicht, BMI en vet percentage. Dit omdat er geen kcal te kort was gecreëerd

Maar hoe krijgen we nu wél een sixpack?

Dit krijg je door juiste voeding te hanteren,  lager in vetpercentage te gaan en kracht en core training te combineren. 

Dus stop maar met je typische buikspierkwartiertjes en ga voor een kwartier extra kracht en/of core training!


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.